Hírek, aktualitások

Teklafalu

Teklafalu
Teklafalu
Teklafalu

Polgármester: Klózer Gyula
Polgármesteri Hivatal címe: 7973 Teklafalu, Fő u. 23.

Lakosság száma (2010. jan. 1.): 368 fő.

Honlap: www.teklafalu.hu

Teklafalu Szigetvártól délre, Kétújfalu mellett fekszik.

Teklafalut 1838-ban alapította és telepítette be Czindery László, aki fontosnak vélte a dohány termesztését s annak feldolgozását is, így sor került a Tiltvány puszta kibővítésére s szakembereket telepített a faluba. Az új házhelyek kialakításával új falut hozott létre, melyet feleségéről, Dőry Tekláról Teklafalunak nevezett el.
A Cindery család első birtokszerzője Cindery Pál volt, aki 1573-ban nyer nemesi címet Miksa királytól. A település első telepesei németek voltak, rövidesen magyar telepesek is érkeztek. A század végén nőtt a magyar lakosság arányszáma, de csak az I. világháború után került túlsúlyba. Teklafalu és környékén túlnyomó többségben római katolikus vallású emberek éltek. Mivel több, mint 150 évig a falunak nem volt sem temploma, sem plébániája, így a Kétújfalui Plébániához tartozott a település. Sokáig az iskola egyik tanterme adott helyet a miséknek. Hossszú várakozás után 1992 áprilisában megalakult a Teklafalui Templomépítő Alapítvány, melynek köszönhetően felépült a falu ma látható temploma.

A teklafalui körjegyzőséghez tartozó település: Endrőc.
Körjegyző: Magda Zoltánné.
Körjegyzőség címe: 7973, Teklafalu, Fő u. 23.
Iskola és óvoda a településen nem működik, a gyerekek a kétújfalui intézményeket látogatják.

A családsegítő és gyermekjóléti szolgálat mikro-térségi központja szintén Kétújfaluban található. A szolgálattal kapcsolatos teendőket Kovács Bernadett, és Balogné Fenyvesi Piroska látja el.

A házi segítségnyújtás és a falugondnoki szolgálat megoldott.

A település látnivalói:

  • Római katolikus templom,
  • Világháborús emlékmű,
  • Honfoglalási emlékmű.