Hírek, aktualitások

Eljött az ideje annak, hogy a kormány megnyissa az eladósodás elleni küzdelem harmadik frontját: ez pedig a települések megmentése!

Tisztelt Polgármester Asszony / Úr!
Kedves Barátom!

Eljött az ideje annak, hogy a kormány megnyissa az eladósodás elleni küzdelem harmadik frontját: ez pedig a települések megmentése!

Ezzel kapcsolatban örömteli hírről tudok Önnek beszámolni. Október 27-én Budapesten jártam az „Önkormányzatok az adósság csapdájában” című rendezvényen, ahol Orbán Viktor miniszterelnök a magyar önkormányzati rendszer megmentéséért tett kormányzati intézkedésekről tájékoztatta a polgármestereket.

A Miniszterelnök bejelentette, hogy az önkormányzatok függetlenségének helyreállítása érdekében a Kormány kiszabadítja a településeket az adósság csapdájából: összesen 612 milliárd forintnyi adósságot vesz át az állam 1956 önkormányzattól.

Az ötezernél kevesebb lakosú települések, így az Ön településének adósságát is teljes mértékben, minden létező adóssággal együtt átvállalja az állam!

Az országos adósságállomány körülbelül nyolc százaléka oszlik meg mintegy 1700 ilyen település között. Ennek konszolidációja a mindannyiunk által ismert településeinkkel kapcsolatos napi működési nehézségeket fogja feloldani.
A hitelállomány és az adósság konszolidációja az adósság teljes mértékű, közvetlen, célhoz kötött támogatással történő átvállalásával fog megtörténni.

Az átvállalás 1673 önkormányzatot érint, amelyek mindösszesen 97,3 milliárd forint adósságállománnyal rendelkeznek: ebből 23,2 milliárd forint működési, 74,1 milliárd forint fejlesztési célú adósság. A kötvények állománya 35,1 milliárd, a hiteleké pedig 62,2 milliárd forint.

Az Ön eddigi munkája arra irányult, hogy saját településének és az ott élőknek a lehető legtöbbet adja. A lehetőség, amit most a Kormánytól kaptunk a nyugodt munkánk és településeink további fejlődésének alapja! Azonban el kell kerülnünk, hogy újabb önkormányzati adósságok keletkezzenek, így a helyi gazdaságpolitikánknak még szorosabbnak és gondosabbnak kell lennie.

Bízom abban, hogy településéért végzett munkájában újult erőre kap és abban töretlenül tud tovább haladni!

Ehhez kívánok Önnek sok sikert és jó egészséget!

Szigetvár, 2012. október 29.

Tisztelettel:

Kolovics János
Szigetvár-Dél-Zselic TKT elnöke