Hírek, aktualitások

Szentlászló

Szentlászló
Szentlászló
Szentlászló
Szentlászló
Szentlászló
Szentlászló

Polgármester: Bognár József
Polgármesteri hivatal címe: 7936 Szentlászló, Rákóczi u. 27.

Lakosság száma (2010. jan. 1.): 869 fő

Szentlászló Kaposvár és Szigetvár között a 67-es út mentén fekszik Szigetvártól 13, Kaposvártól 26 kilométerre. A település megközelíthető a két város között közlekedő Volánbusz járatokkal.

Az Árpád-korban fejedelmi szolgáltató népek, kanászok laktak ezen a területen, amelyet I. László a pannonhalmi bencés apátságnak adományozott. Az adományozó szent király tiszteletére nevezték el Szentlászlónak. Az írott forrásokban 1237–40 között bukkan fel e név „duo ville, que vulgo appelantur Sancti Ladizlay” (két falu, amelyet közönségesen Szentlászlónak hívnak, a másik község a határában lévő Kisszentlászló lehetett). A falu az 1300-as években csere útján magántulajdonba került. Néhány nagyobb birtokosa a Széchenyi, a Festetics és a Bolza családok voltak.

A török hódoltság alatt valószínűleg nem lakták folyamatosan a helységet, majd ezt követően horvátok népesítették be. 1744-ben Festetics Lajos németeket telepített le, a falu horvát lakóit Toponárra költöztette, akik közül később többen visszajöttek. A 19. század első harmadában tovább tartott a németek érkezése. A községből 1948-ban több mint 200 német lakost telepítettek ki, 1947-48-ban pedig mintegy 300 fő felvidéki magyar került ide. A községben élők közül a legutóbbi népszámláláson magukat németnek vallók aránya ma már a teljes népességen belül 30% alatt van. 2002-ben alakult meg a Német Kisebbségi Önkormányzat, az Általános Iskolában pedig nemzetiségi oktatás is folyik.

A szentlászlói körjegyzőséghez tartozó település: Boldogasszonyfa.
Körjegyző: Dr. Kontra Krisztián
Körjegyzőség címe: 7936, Szentlászló, Rákóczi u. 27.

A községben óvoda, valamint alsó és felső tagozatos általános iskola működik. Az intézménynek 2007. július 1. óta a Szigetvár - Dél-Zselic Többcélú Kistérségi Társulás a fenntartója.
Intézményvezető: Golob István.
Iskola címe: 7936, Szentlászló, Kossuth l. u. 17.

A településen található a családsegítő és gyermekjóléti szolgálat mikro-térségi központja.
Központ címe: 7936, Szentlászló, Petőfi u. 1/A.
A szolgálattal kapcsolatos teendőket Schvarz Éva és Németh Rita látja el.

A házi segítségnyújtás és a szociális étkeztetés megoldott.

A fentieken kívül a faluban található könyvtár, teleház, orvosi rendelő, rendőrségi körzeti megbízotti iroda, a Szigetvári Takarékszövetkezet helyi fiókja, patika.

A település látnivalói:

  • Tájház,
  • Csuhémúzeum,
  • Szent László-szobor,
  • Római katolikus templom,
  • Világháborús emlékmű,
  • Erzsébet-fák,
  • Nep. Szent János-szobor,
  • Anya gyermekével szobor,
  • harangláb.