Hírek, aktualitások

Szentegát

Polgármester: Gáspár István
Polgármesteri hivatal címe: 7915 Szentegát, Almás u. 49.

Lakosság száma (2010. jan. 1.): 427 fő

Honlap: www.szentegat.hu

Távolsági autóbusszal, személygépkocsival Szigetvárról útról Dencsházán áthaladva közelíthető meg.

A Szente személynév és a víz folyását elzáró vagy kiáradását akadályozó építmény jelentésű gát szavunk összetétele. Nevét feltételezhetőleg az 1571-ben említett Szente dencsházai családról nyerte.
Eredetileg 1870 körül létesített uradalmi központ volt, vegyes eredetű, de magyarul beszélő lakossággal. A II. világháború végéig a Biedermann bárói család tulajdona volt, Báró Biedermann Imre és felesége itt vészelte át a háborút. Biedermann Imre apja, Biedermann Rezső báró kérésére költözött Szentegátra, azt megelőzően feleségével, Kendeffy Katinkával Szentmártonpusztán lakott.

A település középpontjában helyezkedik el Biedermann kastély és az azt övező park, melyek mára már magántulajdonba kerültek. Külön területen helyezkedik el a kastély együtteshez tartozó mauzóleum épülete. Az uradalomhoz tartozó épületállomány: a volt cselédlakások, az intéző háza, a valamikori uradalmi intézmények ma lakóépületek.

Az 1949-ben létrejövő Szentegáti Gazdaság híres volt a lótenyésztéséről, asertéstartásáról, szarvasmarha tenyésztéséről, valamint a kukorica, cukorrépa, szója termesztéséről. A gazdaság húsüzeme kiváló termékeiről az egész megyében híressé vált. Ezen időszaktól kezdve Szentegát komoly fejlődésnek indult. Az állami gazdaság megszűnése után a mezőgazdasági művelésre alkalmas terület teljes egészében magántulajdonba került

A körjegyzőség székhelye Dencsháza.
Körjegyző: Mecseki Péter
Körjegyzőség címe: 7915, Dencsháza, Petőfi u. 50.

A településen óvoda működik. Iskolába a gyermekek a dencsházai intézménybe járnak.
Óvoda címe: 7915, Szentegát, Iskola u. 12.

A gyermekjóléti és családsegítő szolgálat mikro-térségi központja Bánfán van. A szolgálattal kapcsolatos teendőket Ignáczné Bogdán Mária, Batáné Győrffy Anikó, Méhész Jánosné látja el.

A településen a szociális étkeztetés, a házi segítségnyújtás, valamint a falugondnoki szolgálat megoldott.

A település látnivalói:

  • Biedermann-kastély,
  • Mária-kápolna,
  • Pontiller Ödön emléműve,
  • Kopjafa.