Hírek, aktualitások

Rózsafa

Rózsafa
Rózsafa
Rózsafa
Rózsafa
Rózsafa

Polgármester: Makk Andrásné
Polgármesteri hivatal címe: 7914 Rózsafa, Kossuth u. 44.

Lakosság száma (2010. jan. 1.): 414 fő

Rózsafa Szigetvár és Szentlőrinc között helyezkedik el. Megközelítése Pécsről, illetőleg Szigetvár irányából, a 6-os számú főközlekedési útvonalról letérő bekötőúton keresztül lehetséges.

A faluról fennmaradt első írásos emlék az 1200-as évekből származik. Tinódi Lantos Sebestyén szülőhelyeként számon tartott Tinódfalva, a mai Rózsafa határában terült el. A török időket követően a község a Werbőczy és a Perczel-család birtokaihoz is tartozott. A település neve 1896-ig Büdösfa volt. A lakosság 60%-a református vallású, a község kőből épült református temploma 1794-ben készült el. A református egyház már 1570-ben alakult, ám a török lerombolta templomát. A később újjáépített református templom ma is a település egyik legfőbb látnivalója a zenélő kút és a Tinódi – emlékmű mellett. Ugyancsak említést érdemel a bodorfapusztai Perczel – kastély is, amelyet a XIX. században építettek át klasszicista stílusban.

A településen található egy 25 férőhelyes óvoda, valamint egy alsó tagozatos iskola. A felső tagozatosok a nagypeterdi iskolába járnak. Az intézmény 2007. szeptember 1-je óta a nagypeterdi intézmény tagintézménye.
Iskola címe: 7914, Rózsafa, Kossuth u. 42.

A falunak van egy kultúrháza, ahol a községi könyvtár is működik.

Említést érdemel az 1986-ban alakított Tinódi Lantos Sebestyén Közművelődési Egyesület, amely 36 főt számlál. A falu aktívabb lakóit tömörítő egyesület rendszerint a közösségi programokra invitálja a helyi családokat. A kultúrházban főként az iskolások találnak maguknak rendszeresen programokat, pl. irodalmi színpad.

Jelentős a sportélet is a településen, már 34 éves a Tinódi Kupa, amelyért a környék legjobb futballistái küzdenek.

A kultúrházban asztalitenisz- és sakk-kör várja a lakosságot, a sportpályán pedig a futball szerelmesei hódolhatnak szenvedélyüknek.

A helyi közművelődési egyesület kezdeményezésére gazdakör is működik a faluban.

A rózsfai körjegyzőséghez tartozó települések: Bánfa, Katádfa, Szentdénes.
Körjegyző: Dr. Kun Márta
Körjegyzőség címe: Rózsafa, Kossuth u. 44.

A gyermekjóléti és családsegítő szolgálat mikro-térségi központja Bánfán van. A szolgálattal kapcsolatos teendőket Ignáczné Bogdán Mária, Batáné Győrffy Anikó, Méhész Jánosné látja el.

Szociális étkeztetés, házi segítségnyújtás, valamint falugondnoki szolgálat működik a községben.

A település látnivalói:

  • Perczel-kastély,
  • Tinódi-szobor,
  • Tinódi emlémű,
  • 48-as emlékmű,
  • Világháborús emlékmű,
  • Református templom.