Hírek, aktualitások

Nyugotszenterzsébet

Nyugotszenterzsébet
Nyugotszenterzsébet

Polgármester: Vincze Balázs
Polgármesteri hivatal címe: 7912, Nyugotszenterzsébet, Szabadság u. 33.
Lakosság száma: (2010. jan. 1.) 258 fő

Megközelíthető a Nagypeterdről nyíló bekötőúton. Vasúti megállója nincsen, a legközelebbi vasútállomás a 4 km-re fekvő Nagypeterden található.

Első írásos említése 1383-ban történt. A Szent Erzsébet név a falu védőszentjére, a Nyugot pedig a település elhelyezkedésére utal. Mai névalakját 1973-ban vette fel. A török időkben folyamatosan lakott, magyar lakosságú. Templomát Eszterházy földbirtokos építette, mellette egy uradalmi kúriát is találunk. Szőlőhegye már a korai időktől lakott, a falu határában jelenleg is nagy összefüggő szőlőskertek találhatók.

Nyugotszenterzsébet településszerkezete sajátos. Főutcája egyoldalasan épült be egy völgyben, mellette 4-5, mindössze néhány lakóházas utcából álló szétszórtság jellemzi. Külterületének jelentős része szőlőhegy, ennek következtében a település bekapcsolódott a borturizmusba.

A körjegyzőség székhelye Nagypeterden található.
Körjegyző: Dr. Faragó Ágnes
Jegyzőség címe: 7912, Nagypeterd, Kossuth u. 93/a.

A településen óvoda és iskola nincs, a gyerekek a nagypeterdi intézményekbe járnak.

A gyermekjóléti és családsegítő szolgálat mikro-térségi központja Bánfán van. A szolgálattal kapcsolatos teendőket Ignáczné Bogdán Mária, Batáné Győrffy Anikó, Méhész Jánosné látja el.

A település látnivalói:

  • Református templom,
  • Világháborús emlékmű.