Hírek, aktualitások

Nagydobsza

Nagydobsza
Nagydobsza
Nagydobsza
Nagydobsza
Nagydobsza

Polgármester: Kovács János
Polgármesteri Hivatal címe: 7986 Nagydobsza, Fő u. 60.

Lakosság száma (2010. jan. 1.): 695 fő

Honlap: www.nagydobsza.hu

Nagydobsza a 6-os főút mellett fekszik, közel a megyehatárhoz. Megközelíthető autóbusszal Szigetvárról, illetve a Pécs-Zalaegerszeg távolsági járatokkal. A Pécs-Barcs vasútvonalon is elérhető, a vasúti megálló a falutól 2 km-re van.

Első említése a XIII. században történik. 1332-ben már saját plébániával és Szent Márton tiszteletére szentelt templommal rendelkezett. A 14. század végétől a székesfehérvári káptalan birtokaihoz tartozott, amely a területet bérbe adta földesuraknak, egyházi méltóságoknak. A hódoltság idején folyamatosan lakott hely maradt. 1536-ban két Dobza, 1773-tól Kisdobsza és Nagydobsza néven. A török kiűzése óta magyarok lakják. 1979-ben Dobsza néven összevonták Kisdobszával, 1991 óta önálló.

A nagydobszai körjegyzőséghez tartozó települések: Kisdobsza, Merenye.
Körjegyző: Dr. Horváth Lajos
Körjegyzőség címe: 7986, Nagydobsza, Fő u. 60.

A településen általános iskola és óvoda működik. Az intézménynek 2007. július 1. óta a Szigetvár - Dél-Zselic Többcélú Kistérségi Társulás a fenntartója.
Intézményvezető: Miskei Klára
Iskola címe: 7985, Nagydobsza, Hunyadi J. u. 1.

A családsegítő és gyermekjóléti szolgálat székhelye Nemeske. A szolgálattal kapcsolatos teendőket Sárai Nikolett és Vida Margit látja el.

A községben működik a szociális étkeztetés és a házi segítségnyújtás.

A település látnivalói:

  • Római katolikus templom,
  • Erzsébet-fák,
  • Református templom,
  • Talpasházak.