Hírek, aktualitások

Kisdobsza

Kisdobsza
Kisdobsza
Kisdobsza

Polgármester: Kovács Sándor
Polgármesteri Hivatal címe: 7986 Kisdobsza, Kisdobsza u. 62.
Lakosság száma (2010. jan. 1.): 255 fő

Honlap: www.kisdobsza.hu

Kisdobsza a térség legnyugatibb települése, Somogy megyével határos. Megközelíthető autóbusszal Szigetvárról, illetve a Pécs-Zalaegerszeg távolsági járatokkal. A Pécs-Barcs vasútvonalon is elérhető, a vasúti megálló a falutól 2 km-re helyezkedik el.

Könyves Kálmán idején cseh telepeseket illetve menekülteket fogad be a falu, akik többnyire Kálmáncsán települt le. Kisdobsza régi nevei viszont szláv eredetűek: így a Dobsa , a Dobca, valamint a Dubca megnevezés is. A szláv szó alapértelme nem ismert , de később ebből született a magyar dob szó értelmezés is. Első említése királynői birtokként esett róla 1277-ben. Egyesítették Nagydobszával Dobsza néven, ma újra önálló. A kora középkorban egy Dobsza állt. A tatárjárást követően két helyen alapított falut a lakosság, ezek elkülönülése a hódoltság idején erősödött fel, amikor a reformátusok a mai Kisdobszára húzódtak, míg a katolikusok inkább Nagydobszára. A török hódoltság idején folyamatosan lakott hely volt. A 17. században a magyar lkakosság mellett délszlávok is megjelentek. A felszabadító háborúk idején lakóinak nagy része elmenekült, vagy elpusztult.

A körjegyzőség nagydobszai székhellyel működik.
Körjegyző: Dr. Horváth Lajos
Körjegyzőség címe: 7986, Nagydobsza, Fő u. 60.

A településen óvoda és iskola nem működik, a gyerekek a nagydobszai intézményeket látogatják.

A családsegítő és gyermekjóléti szolgálat székhelye Nemeske. A szolgálattal kapcsolatos teendőket Sárai Nikolett és Vida Margit látja el.

A település látnivalói:

  • Millenniumi kopjafa,
  • Petőfi-szobor,
  • Református templom,
  • Világháborús emlékmű,
  • talpasház.