Hírek, aktualitások

Katádfa

Katádfa
Katádfa

Polgármester: Tánczi Ödön
Polgármesteri hivatal címe: 7914 Katádfa, Zrínyi utca 42.

Lakosság száma (2010. jan. 1.): 178 fő

Honlap: www.katadfa.hu

A település csak közúton közelíthető meg. Külterülete Dencsházával, Rózsafával és Bánfával határos.

A település nevét először 1364-ben Kathafalwa alakban jegyezték fel. A reformáció elterjedésétől kezdve lakosai reformátusok. A török hódoltság idején folyamatosan lakott hely volt, lakói mindvégig, és ma is magyarok. 1768-ban egy tűzvész alkalmával elpusztult a község temploma, a paplak és az összes épület. Öt évvel később elkészült a műemlék jellegű református temploma, végül 1853-ban alakították át mai formájává. A templom szomszédságában áll a hősök szobra, amelyet az I. világháború áldozatai emlékére állítottak.
Régi neve Katádfalva, amely a magyarországi településneveknél megtalálható rövidülés után alakult mai formájára. A község keletkezéséről fennmaradt magyarázat szerint egykor bizonyos Kata, Lukács, Fodor elnevezésű családok népesítették be hajdan erdős területét. A Pesty-féle gyűjtés a Kata és a fa szó elnevezéséből származtatja a kisközség nevét. 1930 óta folyamatosan csökkent a lakosságszám, igaz, az utóbbi években stagnált. A falu egy tipikus egyutcás falu, amit szinte kivétel nélkül régen épült parasztházak alkotnak.

A körjegyzőség székhelye Rózsafán található.
Körjegyző: Dr. Kun Márta
Körjegyzőség címe: 7914, Rózsafa Kossuth u. 44.

A településen óvoda és iskola nem működik, a gyerekek a szomszédos településekre (Dencsháza, Rózsafa, Nagypeterd) járnak.

A gyermekjóléti és családsegítő szolgálat mikro-térségi központja Bánfán van. A szolgálattal kapcsolatos teendőket Ignáczné Bogdán Mária, Batáné Győrffy Anikó, Méhész Jánosné látja el.

A település látnivalói:

  • Református templom,
  • Világháborús emlékmű.