Hírek, aktualitások

Ibafa

Ibafa
Ibafa
Ibafa
Ibafa
Ibafa
Ibafa
Ibafa
Ibafa
Ibafa

Polgármester: Benes László
Polgármesteri hivatal címe: 7935 Ibafa, Kossuth L. u. 4.

Lakosság száma (2010. jan. 1.): 240 fő

Honlap: www.ibafa.hu

E csendes zselici zsáktelepülés a 67-es útról Szentlászlónál letérve, Almamelléken keresztül érhető el.

A falu első okleveles említése 1425-ből való. Birtokosa után eredetileg Ibafalvának nevezték. A törökök kiűzése után elnéptelenedett a település, majd csak a XVIII. század közepétől kezdett el gyarapodni a lakók száma; először horvátok, majd a század végétől németek költöztek e területre. A horvát jelenlét megnyilvánul az épületek stílusában, valamint a dűlő- és családnevek között napjainkban. A Pincehát nevű határrésze Árpád-kori földvár, de hódoltsági erődítés is lehet. A néphit szerint korábbi falunyomra (némelyik tán középkori) utal a Gudis, a Liki, a Szentmártoni-tábla, a Lapsi, a Kisibafa, Ronyovica, Crikvina (templomhely), Szeliscse földrajzi jelölés. Az elnéptelenedett Korpádot is egykor horvátok és németek lakták.

 

1945 után telepesek érkeztek Csoboka-pusztáról, Galambos-pusztáról, Szabolcs-Szatmár megyéből és a szlovákiai Felvidékről. A 19. században nagyon szeretett pipázni Hangai (Schreier) Nándor- a falu egykori plébánosa, akiről írtak egy nyelvtörő mondókát, mely azóta igen híressé vált: „Az ibafai papnak fapipája van, tehát az ibafai papi pipa papi fapipa”. A falu neve végül 1931-ben az Ibafai lakodalom című operett slágere révén vált közismerté. A település a természeti szépségével, nyugodt hangulatával ragadja meg az ide látogatókat. A dél-zselici tájvédelmi körzethez tartozó Ibafán számos biológiai ritkaság található meg. A település elsősorban ezekből az adottságaiból – és az ibafai „pipa hagyományából” – lehet képes a továbblépésre.

A faluban régen körzeti általános iskola és kollégium működött, jelenleg az iskolaköteles korúak az almamelléki iskolába járnak.

A körjegyzőség székhelye Almamelléken található.
Körjegyző: Sümegi Zsuzsanna
Körjegyzőség címe: 7934 Almamellék, Kossuth L. u. 19.

Családsegítő és gyermekjóléti szolgálat szentlászlói központtal működik. A szolgálattal kapcsolatos teendőket Schvarz Éva és Németh Rita látja el.

A település látnivalói:

  • Platánfa,
  • Római katolikus templom,
  • Pipamúzeum,
  • Alpár János szobor,
  • Világháborús emlékmű,
  • Kopjafa,
  • Liki-forrás,
  • Gyűrűfű ökofalu.