Hírek, aktualitások

Dencsháza

Dencsháza
Dencsháza
Dencsháza

Polgármester: Kobra Ottó
Polgármesteri hivatal címe: 7915 Dencsháza, Petőfi u. 50.

Lakosság száma (2010. jan. 1.): 624 Fő

Honlap: www.dencshaza.hu

Megközelíthetősége csak közúton, közvetlenül Szigetvárnál lekanyarodó bekötőútról lehetséges.

Egy 1408-ból származó okmány Danchhaza néven említi a falut. Feltevések szerint az elpusztult Gyertyánfalva település megmaradt lakói alapították. A török hódoltság után református faluvá vált, templomukat 1794-ben szentelték fel. 1800 körül német családok kezdtek el beköltözni a községbe, zömük a század végére asszimilálódott. 1920 táján cigány közösség telepedett le a faluban.

A település birtokosa 1945-ig Biedermann báró. A községhez tartozik Péterpuszta, ahol a Biedermann családnak köszönhetően a múlt században uradalmi major alakult. További pusztái: Csepfalu, Kisbodorfa, Kárászpuszta, Cseripuszta, Bodorfapuszta, Elekpuszta és Hamuháza.
A történelem folyamán a mezőgazdaság dominanciája alakult ki. A tanácsrendszer idején a községben két meghatározó üzem működött: az egyik a Szigetvári Állami Gazdaság, a másik pedig a Nagypeterdi Egyetértés Mgtsz. tehenészeti telepe. E két üzem biztosította a helyiek számára a munkalehetőséget. A rendszerváltás után az üzemek leépültek, a termőföldek magánkézbe kerültek.

A dencsházai körjegyzőséghez tartozó települések: Szentegát, Hobol.
Körjegyző: Mecseki Péter
Körjegyzőség címe: 7915 Dencsháza, Petőfi u. 50.

A településen óvoda és alsó, felső tagozatos általános iskola működik.
Intézményvezető: Fazekas Szilvia Tünde
Iskola címe: 7915, Dencsháza, Petőfi u. 40.

A gyermekjóléti és családsegítő szolgálat mikro-térségi központja Bánfán van. A szolgálattal kapcsolatos teendőket Ignáczné Bogdán Mária, Batáné Győrffy Anikó, Méhész Jánosné látja el.

A községben háziorvos, asszisztens, körzeti ápolónő és védőnő tevékenykedik. Ellátási körzetük Dencsházára, Szentegátra és a két településhez tartozó pusztákra terjed ki.

A település látnivalói:

  • Református templom,
  • Világháborús emlékművek.