Hírek, aktualitások

Csebény

Csebény
Csebény
Csebény
Csebény
Csebény

Polgármester: Biswurm Sándor
Polgármesteri hivatal címe: 7935 Csebény, Fő u. 39.

Lakosság száma (2010. jan. 1.): 107 fő

Honlap: www.csebeny.hu

A település a 67-es útról Szentlászlónál letérve, Almamelléken keresztül érhető el. A rendszerváltás után vált önálló önkormányzattá.

A forrásokban Csebényt először 1211-ben, majd 1466-ban említik először Chebe alakban. 1542-ben plébániája már nem létezett, meglévő lakói elszegényedtek, majd a falu csakhamar el is néptelenedett, mely állapot még a török hódoltság alatt sem változott. A falu 1738-ban a király adományaként Horváth Dániel tulajdonába került, aki a falut nem jobbágytelepülésként kezelte, hanem lakók szolgáltatásai inkább az úrbéri viszonyoknak volt megfelelő. Lényeges változást Csebény életébe is az 1848-ban kimondott, majd 1853-ban császári nyíltparanccsal elrendelt jobbágyfelszabadítás hozott. A második világháború után a lakosság túlnyomó többségét alkotó németek nagy részét kitelepítették.
Csebényben a 90-es évek elején kezdték meg a község központjában lévő faluház építését. Mára a beruházás befejeződött. Az épületben kapott helyet többek között a polgármesteri hivatal, egy orvosi rendelő, rendezvények megtartására alkalmas nagyterem, valamint fodrászüzlet. 2006-ban a faluház mellett kezdték meg a Kultúrpajta kialakítását, mely többek között teakonyhával, szabadtéri fedett kemencével és vendégszobával is büszkélkedhet.

A körjegyzőség székhelye Almamelléken található.
Körjegyző: Sümegi Zsuzsanna
Körjegyzőség címe: 7934 Almamellék, Kossuth L. u. 19.

A településen óvoda és iskola nem működik, a gyerekek az almamelléki intézményeket látogatják.

Családsegítő és gyermekjóléti szolgálat szentlászlói központtal működik. A szolgálattal kapcsolatos teendőket Schvarz Éva és Németh Rita látja el.

A falugondnoki szolgálat megoldott. A falugondnok elsődleges feladata a gyógyszerbeszerzés és a bevásárlás.

A település látnivalói:

  • Helytörténeti gyűjtemény,
  • Szent-Vendel szobor,
  • Sas-szobor,
  • Világháborús emlékmű