Hírek, aktualitások

Botykapeterd

Botykapeterd
Botykapeterd
Botykapeterd

Polgármester: Gellér Jánosné
Polgármesteri hivatal címe: 7911 Botykapeterd, Kossuth u. 94.

Lakosság száma (2008. dec. 31.): 366 fő

A sík területen fekvő Botyka és a Zselic déli nyúlványain elhelyezkedő Kispeterd közigazgatási összekapcsolásával létrejött 1931-ben Botykapeterd település, mely a 6-os főforgalmi út mellett fekszik, 5 km-re Szigetvártól, 28 km-re Pécstől. Megközelíthető autóbusszal, valamint a Pécs-Szigetvár vasúthálózaton közlekedő vonatjáratokkal.

Botyka első írásos említése 1258-ból származik, Peterdé 1324-ből. A hódoltság alatt néhány délszláv kivételével többnyire magyar családok által lakott volt mindkét település. A török ostrom idején Botyka akkori templomának tégláit felhasználták a szigeti mocsári erődítmény megerősítéséhez. A török parancsára emberlánc húzódott Szigetig, kézről kézre adták a köveket. Ezt követően fatemplomot építettek a faluban, csak 1827-re készült el kőtemplomuk. Kispeterden már 1576-ban templom állt. Mindkét falurésznek saját temploma van, valamennyien reformátusok.
Kispeterd 1996-ig tipikusan egyutcás zsáktelepülés volt, ekkor épült meg az összekötő út Botyka felé.

A település nevezetességei a 6-os út mellett található műemlék jellegű „Messzilátó” csárda, mely 1800 körül épült a Dráva irányába haladó hajdani marhahajtó út mentén. Szintén műemlék jellegű református temploma 1822-ben épült, klasszicista elemekkel, késő barokk stílusban.
A település védett természeti értékeként tarják számon a református templomnál található kislevelű hársat (Erzsébet-fák).

A körjegyzőség székhelye Nagypeterden található.
Körjegyző: Dr. Faragó Ágnes
Körjegyzőség címe: 7912 Nagypeterd, Kossuth u. 93/a.

A településen óvoda és iskola nem működik, a gyerekek a Nagypeterden működő oktatási intézményekben tanulnak. A település rendelkezik Ifjúsági Klubbal és könyvtárral.

A gyermekjóléti és családsegítő szolgálat mikro-térségi központja Bánfán van. A szolgálattal kapcsolatos teendőket Ignáczné Bogdán Mária, Batáné Győrffy Anikó, Méhész Jánosné látja el.

A településen szociális étkeztetés működik.

Botykapeterdnek testvérfalu kapcsolata van egy erdélyi községgel (Erdőcsinád), egy vajdasági településsel (Hajdujárás), és holland testvértelepüléssel való kapcsolatfelvételre is törekednek.

A település látnivalói:

  • Messzilátó Csárda,
  • Világháborús emlékművek,
  • Kopjafa,
  • Református templomok