Hírek, aktualitások

Boldogasszonyfa

Boldogasszonyfa
Boldogasszonyfa
Boldogasszonyfa
Boldogasszonyfa
Boldogasszonyfa

Polgármester: Neiczerné Jaksa Szilvia
Polgármesteri hivatal címe: 7937 Boldogasszonyfa, Kossuth L. u. 24.

Lakosság száma (2010. jan. 1.): 455 fő

A település Kaposvár és Szigetvár között, Baranya megye határán, a 67-es út mentén fekszik, megközelíthető a Volánbusz menetrendszerinti járataival.

Boldogasszonyfához tartozik még Terecseny [50 fő] és Antalszállás [90 fő]. A Terecsenyben uralkodó csendes, nyugalmas környezet az idelátogató külföldiek (hollandok) számára oly nagy vonzerőt jelentett, hogy vásárlási hajlandóságot mutattak az itt található lakóházak iránt. Mindez sajnos nem mondható el Antalszállásról a főút közelsége miatt.

Boldogasszonyfa ősiségére utal, hogy néhol találtak a felszínen kőkori és római leleteket. A rómaiak emlékét egy villa alapfalai sejtetik a föld mélyében. A honfoglaláskor a Kaán nemzetség települt meg itt. A falu nevét – Ormánd néven – 1344-ben említette először oklevél, de bizonyosan már korábban is létezett. A 18. századtól nevezik Boldogasszonyfának. Egyesek szerint a templom védőszentjére utal az elnevezés, más források szerint azért kapta a nevet, mert a környékbeli hatalmas erdőségek menekvést nyújtottak törökdúlások idején a környék lakosságának. Az első német telepesek 1746-ban érkeztek, őket szlávok és magyarok követték. A II. világháború után a német lakosságot kitelepítették.

A körjegyzőség szentlászlói székhellyel működik.
Körjegyző: Dr. Kontra Krisztián
Körjegyzőség címe: 7936, Szentlászló, Rákóczi u. 27.

A településen óvoda és iskola nem működik, a gyerekek a szentlászlói intézményeket látogatják.

A családsegítő és a gyermekjóléti szolgálat mikro-térségi központja szintén Szentlászlón található. A szolgálattal kapcsolatos tevékenységet Schvarz Éva és Németh Rita látja el.

A településen házi segítségnyújtás és falugondnoki szolgálat is működik. A falugondnok feladatai között szerepel a szociális étkeztetés, a gyógyszerszállítás és a bevásárlás.

A település látnivalói:

  • Hoffer-Emlékház,
  • Római katolikus templom,
  • Világháborús emlékművek,
  • Kitelepítettek emlékműve,
  • Fornszek Sándor síremléke,
  • Igmándy-kúria