Hírek, aktualitások

Bánfa

Bánfa
Bánfa
Bánfa
Bánfa
Bánfa

Polgármester: Bódi László
Polgármesteri hivatal címe: 7914 Bánfa, Petőfi utca 11.

Lakosság száma (2010. jan. 1.): 206 fő

Honlap: www.banfa.hu

Szigetvártól közelségében, a 6-os főúttól délre találjuk meg Bánfát. A megye vasúthálózata nem érinti, kizárólag autóbusszal érhető el.

A település első írásos említése 1289-re tehető Baanfolua változatban. Területét még a török hódoltság idején is folyamatosan lakták, nagy valószínűséggel a kezdetektől magyar családok. A 18. században a Batthyány-család birtoka volt. A község részévé vált az 1860 körül alakult uradalmi majorság, Simonfa. Az 1930-as években német, délszláv és más nemzetiségű családok is letelepedtek itt. A népmitológiai magyarázat szerint „…egy vastag öreg fáról vette a nevét … e fát Bánnak hítták …”
Más források viszont a bán méltóságnévből vezetik le a település elnevezését. A Bánfalva névalak pedig az idők folyamán Bánfára rövidült.

A település nevezetessége a római katolikus templom, melyet 1912-ban a Szentháromság tiszteletére szenteltek fel. A templomon kívül a közösségi együttléthez a kultúrház és a községi könyvtár teremt lehetőséget. Utóbbit a 2002 májusában kialakított Teleházban alakították ki. Itt található az 1997 óta működő Kolping Család Egyesület, mely egyben az egyházat is képviseli.

A körjegyzőség székhelye Rózsafán található.
Körjegyző: Dr. Kun Márta
Körjegyzőség címe: 7914, Rózsafa Kossuth u. 44.

A településen óvoda és iskola nem működik, a gyerekek a szomszédos településekre (Dencsháza, Rózsafa, Nagypeterd) járnak.

A településen található a családsegítő és gyermekjóléti szolgálat mikro-térségi központja.
Központ címe: 7914, Bánfa, Petőfi u. 11.
A szolgálattal kapcsolatos teendőket Ignáczné Bogdán Mária, Batáné Győrffy Anikó, Méhész Jánosné. látja el.

A faluban falugondnoki szolgálat, házi segítségynyújtás is működik. A szolgáltatások között szerepel pl. az orvoshoz szállítás, takarítás, favágás, fűtés, gyógyszerbeszerzés, bevásárlás.

A település látnivalói:

  • Római katolikus templom,
  • Világháborús emlékmű,
  • Millenniumi emlékmű.